Zakumaj.pl

Przekąski owocowe na bal karnawałowy

4.5 (razem głosów: 1)
Przekąski owocowe na bal karnawałowy

Bal czy przyjęcie kojarzą się z czymś ekscytującym oraz kolorowym. Niekoniecznie muszą być organizowane w wielkich salach. Równie dobrze można zrobić karnawałową imprezę w domowym zaciszu, zapraszając przyjaciół i radośnie spędzając z nimi czas. Wymaga to zarówno udekorowania mieszkania, jak i zadbania o kulinarną stronę spotkania. Warto podać coś więcej niż chipsy i przygotować oryginalne owocowe przekąski.

  • Szaszłyki owocowe

    Szaszłyki owocowe

    Jedną z prostszych przekąsek są szaszłyki owocowe. Zawsze bardzo smaczne, kolorowe i zachęcające do spróbowania. Aby je wykonać, potrzebne są:
    * winogrona ciemne,
    * ananas z puszki,
    * brzoskwinie z puszki,
    * kiwi,
    * truskawki lub maliny,
    * patyczki do szaszłyków.
    Winogrona oraz truskawki umyć pod zimną wodą. Pozostawić do osuszenia. Z puszek z owocami odlać syrop. Zarówno ananasy, jak i brzoskwinie pokroić w kostkę. Jeżeli winogrona są bardzo duże, również można przekroić je na pół. Kiwi obrać ze skórki i także pokroić w kostkę.Po przygotowaniu owoców można przejść do tworzenia szaszłyków, wbijając na patyczek: 2 winogrona, 1 kostkę kiwi, 1 kostkę ananasa, 1 kostkę brzoskwini, 1 truskawkę. W taki sposób tworzyć szaszłyki aż do wykorzystania wszystkich owoców.

  • Figi z kozim serem

    Figi z kozim serem

    Bardzo oryginalną przystawką, do tego na ciepło, są figi z kozim serem. Dobrze sprawdzają się jako urozmaicenie wieczoru. Do ich przygotowania niezbędne będzie:
    * 12 fig czarnych,
    * 80 g sera koziego,
    * 3 łyżki miodu,
    * 3 łyżki octu balsamicznego,
    * 1 łyżka masła,
    * sól.
    Na początku piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Figi umyć i przekroić pionowo na pół.Masło, miód, ocet i sól przełożyć do jednego garnka. Poczekać, aż masło całkowicie się rozpuści i mieszać od czasu do czasu. Zagotować, aby masa trochę zgęstniała.Figi położyć na blasze do pieczenia. Na miąższ każdej z nich położyć 1 łyżeczkę serka koziego, polać masą maślaną i zapiekać, aż ser rozpuści się na każdym kawałku owocu. Podawać na ciepło.

  • Nadziewane brzowksinie

    Nadziewane brzowksinie

    Słodkie brzoskwinie również mogą stać się doskonałą przekąską na każde przyjęcie. Żeby wykonać przekąskę z nimi, niezbędne są:
    * brzoskwinie w puszce,
    * truskawki,
    * serek mascarpone,
    * cukier,
    * kakao, wiórki czekoladowe,
    * patyczki do koreczków (wykałaczki).
    Brzoskwinie odsączyć z syropu. Ułożyć je na talerzu ozdobnym, po czym do każdego zagłębienia włożyć po 1 łyżeczce serka. Na wykałaczkę nabić truskawkę i umieścić jej koniec w serku, wbijając ją powoli w brzoskwinię. Całość przed podaniem posypać kakao albo wiórkami czekoladowymi.