Zakumaj.pl

Które zioła i przyprawy szkodzą w ciąży?

2.0 (razem głosów: 2)
Które zioła i przyprawy szkodzą w ciąży?

To, co dotąd jadło się i piło w czasie ciąży, może okazać się zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia dziecka. Szczególnie ważny jest pierwszy trymestr, kiedy rozwijają się wszystkie najważniejsze organy. Jeżeli do płodu dostaną się pewne substancje niepożądane, może to doprowadzić do poronienia lub powstania wad rozwojowych. Zioła i przyprawy wydają się na pierwszy rzut oka bezpieczne, jednak i one mogą zaszkodzić.

  • Tymianek

    Tymianek

    Używanie tymianku do poprawiania smaku potraw jest dla niektórych naturalne, tym większe budzi zdziwienie, że w ciąży to dobre dla zdrowia ziele nie jest wskazane. Używa się go w lekach wspomagających układ oddechowy, przy leczeniu kaszlu oraz kataru, jednak na czas ciąży lepiej z niego zrezygnować. Właściwości, które w normalnym stanie leczą, w ciąży mogą wywołać poronienie. Należy uważać na dodawanie tymianku do potraw, ale także czytać etykietki leków oraz herbat, żeby mieć pewność, że nie są tam zawarte jego niewielkie ilości.

  • Imbir

    Imbir

    Chociaż imbir i wąchanie korzenia imbiru polecane jest jako środek na poranne mdłości, w czasie pierwszych dni ciąży lepiej z niego zrezygnować. Kobiety, które planują ciążę, także powinny powstrzymać się przed spożywaniem tej przyprawy. Utrudnia ona zagnieżdżenie się komórki jajowej w ściance macicy i tym samym powoduje albo brak ciąży, albo szybkie poronienie, ponieważ jajeczko nie będzie miało mocnego podtrzymania.

  • Rozmaryn

    Rozmaryn

    Piękny zapach rozmarynu kusi do dodawania go do potraw, jednak w ciąży dobrze jest z niego zrezygnować. Co prawda szkodliwy jest przede wszystkim w dużych ilościach, jednak ze względu na szczególny stan ciała, jakim jest noszenie dziecka, nawet mała ilość może być niebezpieczna. Rozmaryn powoduje skurcze macicy, które mogą prowadzić do poronienia. Tak samo działają liście malin, dlatego choć są zalecane tuż przed porodem, ponieważ mogą go przyśpieszyć, tak we wcześniejszych fazach ciąży lepiej ich unikać.

  • Mięta polna

    Mięta polna

    Niektóre z ziół i przypraw mogą prowadzić do krwawienia i plamienia z dróg rodnych. Niezależnie od przyczyny, w czasie ciąży jest to zawsze niepokojący objaw. Zioła takie jak mięta polna albo ruta mogą powodować pojawienie się mocnych krwawień, które są w stanie zaszkodzić płodowi lub nawet doprowadzić do utraty dziecka.

  • Aloes

    Roślina tak chwalona i polecana na wiele dolegliwości, jak aloes, jest w ciąży zakazana. Pomimo swoich licznych pozytywnych właściwości może stanowić zagrożenie dla płodu. Powoduje ona przekrwienie macicy, a często także przedwczesne skurcze, które zwłaszcza na początku ciąży są szczególnie niebezpieczne, gdyż mogą doprowadzić do poronienia.