Zakumaj.pl

Przepis na bolinhas de queijo (kuleczki serowe)

Przepis na bolinhas de queijo (kuleczki serowe)

Bolinhas de queijo to tradycyjna słona przekąska wypiekana i zjadana w Brazylii podczas trwania słynnego karnawału. Są one z wierzchu chrupkie, natomiast w środku delikatne i ciągnące się z powodu umieszczonego tam żółtego sera. To idealny przysmak na dziecięce przyjęcia czy spotkania ze znajomymi oraz alternatywa dla nudnych chipsów i paluszków. Dodatkowo, ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Przekonaj się o ich fantastycznym smaku, wypróbowując ten przepis.

  • Przygotowanie ciasta

    Swoje przygotowania do zrobienia kuleczek serowych rozpocznij od nagrzania piekarnika do temperatury 220 stopni, a następnie uszykowania blachy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Do garnka z grubym dnem wlej mleko i olej, a potem dodaj sól. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i dopiero wówczas zdejmij z ognia. Po zdjęciu garnka wsyp do niego mąkę i mieszaj bardzo dokładnie. Ciasto będzie grudkowate, ale nie przejmuj się tym, ponieważ kolejnym etapem jest przełożenie go do miksera. Należy miksować ciasto na kulki przez kilka minut, aż do momentu rozbicia wszystkich ziarenek oraz grudek. Potem odstaw je do ostygnięcia.Kiedy ciasto ostygnie, włącz mikser jeszcze raz. Dodaj do ciasta najpierw dwa rozbełtane jajka (dodawaj je powoli), a potem żółty ser. Miksuj przez kilka minut, żeby wszystkie składniki się połączyły.

  • Formowanie kulek

    Formowanie kulek

    Za pomocą łyżki do lodów lub po prostu dłońmi, jeśli dasz radę, formuj niezbyt duże kulki (wielkości małych pączków) i ułóż je na blasze.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni włóż blaszkę z kulkami i zredukuj temperaturę do 175 stopni. Twoje kulki powinny piec się około pół godziny, aż do chwili, gdy staną się złotawe oraz chrupkie. Po tym czasie możesz wyjąć je z piekarnika. Najlepiej smakują na ciepło.

Czego potrzebujesz:

2 szklanki mąki cassava

1 szklanka pełnotłustego mleka

2 jajka

½ szklanki oleju

1 łyżeczka soli

1 ½ szklanki startego sera żółtego