Zakumaj.pl

Czy w ciąży należy jeść ryby?

Czy w ciąży należy jeść ryby?

Dieta kobiety ciężarnej wymaga pewnych modyfikacji. Nie wszystkie produkty są dla niej zalecane, ponieważ mogą zaszkodzić albo kobiecie, albo rozwijającemu się maluchowi. Używki, fast foody, przesadnie tłuste potrawy mogą zaszkodzić. W związku z tym przyszłe mamy zastanawiają się, czy ryby, polecane w diecie, są dla nich na pewno dobre.

  • Kwasy Omega

    Kwasy Omega

    Ryby są najlepszym znanym źródłem kwasów Omega-3, które są przydatne zarówno dziecku, jak i matce. Mają one bardzo dobry wpływ na mózg oraz układ nerwowy, zwłaszcza malucha, który dopiero się rozwija. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko wystąpienia problemów rozwojowych. Matce kwasy Omega-3 przyniosą lepszą koncentrację i zabezpieczą układ krwionośny. Mają one zdolność zmniejszania złego cholesterolu, jak również zapobiegają miażdżycy. Najwięcej kwasów posiadają ryby morskie.

  • Składniki mineralne

    W rybach znajduje się wiele składników mineralnych, które poprawiają funkcjonowanie ciała oraz odżywiają dziecko. W rybach morskich, które są najcenniejsze, znajduje się bardzo dużo jodu. Jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a w przypadku rozwijającego się dziecka – do jej prawidłowego rozwoju. Jeżeli będzie go za mało w diecie, dziecko może mieć później liczne problemy związane z zaburczeniami funkcjonowania tego gruczołu.

  • Jakie ryby jadać?

    Jakie ryby jadać?

    Chociaż ryby są smaczne, w ciąży lepiej nie pozwalać sobie na wszystkie. Nie każdy gatunek jest tak samo korzystny pod względem zawartości składników. Najkorzystniejsze ryby to sardynki, łosoś, pstrąg, flądra, dorsz, makrela, jak również owoce morza w postaci krewetek. Są one najbezpieczniejsze i mają możliwość obniżania ciśnienia krwi.

  • Jakich ryb nie jadać?

    Ze względu na zanieczyszczenie środowiska nie wszystkie ryby nadają się do jedzenia. Pewne ilości zanieczyszczeń można znaleźć wszędzie, jednak w niektórych rybach jest ich więcej. Są to przede wszystkim drapieżne ryby, które zjadają mniejsze w całości. Przez to kumulują się w nich szkodliwe produkty, które mogą źle wpłynąć na układ krwionośny dziecka. Do takich ryb należy m.in. tuńczyk i makrela królewska.

    Trzeba również wystrzegać się jadania ryb na surowo, np. sushi, tak jak wystrzega się w ciąży surowego mięsa.

  • Dobre przygotowanie ryb

    Dobre przygotowanie ryb

    Żeby ryby nie zaszkodziły i zachowały przy tym swoje wartościowe składniki, należy przygotowywać je w odpowiedni sposób. Można je gotować na parze albo grillować lub piec w folii z warzywami. Dzięki temu potrawa ma dobry smak i zachowuje wszystkie niezbędne składniki.