Advertising
Zakumaj.pl

Zachwycająca tarta z łososiem i serem

Opiekun artykułu: olap
Zachwycająca tarta z łososiem i serem

Zachwycająca tarta z łososiem i serem

Tarta to nie tylko deser z owocami albo słodką masą serową lub budyniową. To również danie na słono, które może stać się dobrym obiadem bądź kolacją. Szczególnie wykwintną wersją jest tarta z łososiem, która może ozdobić każde towarzyskie spotkanie. Podany w poniższym artykule przepis jest tym prostszy, że nie wymaga przygotowywania kruchego ciasta.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przed przygotowaniem tarty z łososiem trzeba wybrać się do sklepu i zakupić następujące produkty:
    * 1 opakowanie sera francuskiego,
    * 2 jajka,
    * 5 łyżek kwaśnej śmietany,
    * 100 g sera cheddar,
    * 150 g wędzonego łososia,
    * pieprz,
    * gałka muszkatołowa.

  • Pierwszy krok

    Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki placek. Przygotować formę do tarty i przełożyć na nią ciasto, dociskając je zarówno do dna, jak i do boków. Nadmiar ciasta odciąć nożem, żeby brzegi były równe.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Ciasto przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć kilkoma kamyczkami albo surową fasolą, wysypaną na dno formy. Tak przygotowaną formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 20 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Podpieczony spód wyjąć z pieca. Ściągnąć papier do pieczenia. Wbić 1 jajko do miski i roztrzepać widelcem, a następnie przy pomocy pędzelka wysmarować jajkiem całe ciasto. Ponownie wsunąć formę do piekarnika, lecz tym razem na 5 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gdy ciasto jest w piekarniku, rozpocząć przygotowywanie masy do jego uzupełnienia. Do miski z rozbitym wcześniej jajkiem – jeżeli została resztka – wbić drugie jajko, dodać śmietanę, przyprawy, starty ser oraz łososia pokrojonego na małe kawałeczki. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę, a następnie przełożyć ją na podpieczony spód.Po raz trzeci włożyć formę z tartą do piekarnika, który powinien mieć teraz temperaturę 180 stopni Celsjusza.Piec 15 minut, po czym wyjąć i podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżej sałaty. Smacznego!

Popularne tagi
  • gołąbki bez mięsa
  • potrawa obiadowa
  • jajko składniki na pierogi leniwe
  • bataty
  • papryka zielona
  • zdrowe jedzenie
  • pieczony czosnek
  • właściwości ziemniaków
  • smażone jabłka
  • chili w zalewie
  • żółtko
  • przepis na pierogi ze szpinakiem
  • zdrowie
  • dzieciństw
  • zasady grillowania warzyw
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising