Zakumaj.pl

Jak skutecznie leczyć anemię w ciąży?

Jak skutecznie leczyć anemię w ciąży?

Anemia w ciąży jest częstym problemem i cierpi na nią niemal każda ciężarna kobieta. Wynika to ze zwiększonego zapotrzebowania dziecka na żelazo oraz inne składniki mineralne, które czerpie z organizmu matki. Dodatkowo objętość krwi w organizmie zwiększa się przy jednoczesnym jej rozcieńczeniu. Nie można pozostawić tego problemu bez rozwiązania, ponieważ może to zaszkodzić zarówno kobiecie, jak i dziecku. Należy podjąć leczenie, choć dostosowane do odmiennego stanu.

  • Uzupełnianie żelaza

    Uzupełnianie żelaza

    Podstawą leczenia anemii w ciąży jest uzupełnianie niedoborów żelaza, które dziecko wyczerpuje, żeby zdrowo rosnąć. Jeżeli nie jest to ciężki przypadek choroby, można skupić się przede wszystkim na diecie uzupełniającej braki żelaza. Codziennie kobieta w ciąży powinna otrzymać 30 mg żelaza, dostarczonego w produktach zwierzęcych oraz roślinnych. Niestety, żelazo z produktów roślinnych wchłania się gorzej i jest go znacznie mniej, dlatego trzeba dobrze wybierać produkty wchodzące w skład diety. Dodatkowo można sobie pomóc, przyjmując witaminę C w jedzeniu lub w środkach farmakologicznych wskazanych przez lekarza, ponieważ właśnie dzięki niej żelazo jest szybciej asymilowane przez organizm.

  • Produkty bogate w żelazo

    Jak już wspomniano, najbogatsze w żelazo są produkty zwierzęce lub pochodzenia zwierzęcego, choć niekoniecznie musi być to mięso. Warto dodać je do swojej codziennej diety, tak żeby w ciągu tygodnia jadać je przynajmniej kilka razy dziennie. Do najbogatszych w żelazo produktów należą przede wszystkim: wątróbka, mięso czerwone, podroby, makrela, tuńczyk, jak również jajka. Szczególnie jajka oraz ryby polecane są ciężarnym paniom do jadania kilka razy w tygodniu. Warto z tego korzystać – dla zdrowia oraz smaku, bowiem można z nich przygotowywać bardzo smaczne posiłki.

  • Żelazo roślinne

    Żelazo roślinne

    Poza mięsem i jego produktami pochodzenia zwierzęcego można urozmaicić jadłospis roślinnym żelazem. Są w nie bogate przede wszystkim: marchewka, jabłka, fasola czerwona, morele suszone, pędy jęczmienia oraz chlorella (algi) i pokrzywa, z której można przyrządzić smaczną herbatę. Dzięki posiłkowaniu się roślinami jadłospis będzie bogatszy i niedobory żelaza zostaną szybciej uzupełnione.

  • Sok z buraka

    Sok z buraka

    Wśród wszystkich produktów spożywczych, które mogą wspomóc leczenie anemii w ciąży, wyróżnia się sok z buraka oraz wszelkie buraczane potrawy: barszcz, surówka, plasterki gotowanego buraka. Jest to prawdziwa bomba, jeśli chodzi o zawartość żelaza. Wspiera produkcję hemoglobiny, która w większej ilości przenosi znacznie więcej tlenu we krwi i nie pozwala na niedotlenienie organów wewnętrznych.

    Wystarczy 1 szklanka soku z buraków, żeby już po 2 tygodniach poczuć różnicę. Najlepiej, jeśli będzie to sok przygotowywany samodzielnie, chociaż można zdecydować się również na jednodniowe soki ze sklepów.

  • Leczenie farmakologiczne

    Jeśli anemia jest poważnie rozwinięta, ciężka, wówczas lekarz może zadecydować, że sama dieta to za mało. Przepisze wspomagające odbudowę czerwonych krwinek preparaty, które trzeba przyjmować zgodnie z zaleceniami.