Przepis na deser kawowy z bitą śmietaną

Przepis na deser kawowy z bitą śmietaną
Jest wiele osób, które nie wyobrażają sobie dnia, a tym bardziej poranka, bez filiżanki mocnej kawy. Są jednak i tacy, którzy kawy do ust by nie wzięli, ale za to uwielbiają jej aromat oraz smak deserów kawowych. Poniższy przepis jest doskonałą propozycją dla jednych i drugich. Możesz podawać go bez obaw nawet tym przyjaciołom, którzy nie lubią gorzkiego posmaku kawy – w tym wydaniu będzie ona słodka.
Zrób deser na dzień przed podaniem, gdyż należy go chłodzić przez całą noc.
- Przygotowanie kawy- Do małego rondla wlej 1 ½ szklanki śmietany kremówki 36-procentowej oraz wsyp pół szklanki kawy (mielonej, a nie rozpuszczalnej). Następnie podłącz palnik i wymieszaj śmietanę z kawą. W momencie, kiedy mikstura zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia. 
- Utarcie żółtek  - Do miski wlej żółtka oraz dosyp cukier. Ucieraj je drewnianą pałką jak ser na sernik lub też mikserem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i powstania charakterystycznej masy jajecznej. Następnie dodaj dwie łyżeczki likieru Amaretto. Co prawda deser wyszedłby także bez tego likieru, ale jego smak jest naprawdę istotny. 
- Połączenie składników- Ciągle miksując żółtka, stopniowo wlewaj śmietanę z kawą. Rób to tak długo, aż składniki całkiem się ze sobą połączą, a następnie przecedź powstałą miksturę przez sitko. 
- Zapiekanie- Do małych naczyń żaroodpornych wlej przecedzoną miksturę. Włóż je do większego naczynia zalanego do połowy wodą. Zapiekaj deser w temperaturze 165°C przez 30 minut, a po wyjęciu pozostaw je do całkowitego ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc. 
- Serwowanie  - Na wierzch zimnych deserów kawowych połóż dużą łyżkę bitej śmietany. Całość posyp kakao, cynamonem oraz łezkami lub wiórkami z czekolady. Smacznego! 
















